Zweethonden werk: werk mee, doe mee

Bijdrage Nazoekteam Noord Nederland

Wij, "Nazoekteam Noord Nederland" bestaande uit nazoekteams uit Friesland, Groningen en Drenthe, hebben ongeveer 5 jaar geleden de koppen bij elkaar gestoken om het nazoeken bij de reeënbeheerder meer onder aandacht te brengen.
Voordien deden we alles individueel, maar we hadden het idee dat als we samenwerken dit beter gaat.
Wij vallen allen onder de Stichting Zweethonden Nederland (SZN), waar we voor registratie aan een aantal eisen moeten voldoen:
1. jachtakte;
2. geregistreerde zweethond.
3. examen als nazoekteam bij SZN.(o.a. letselplaatsherkenning en zweetproef)
4. Om jouw jachthond als geregistreerde zweethond geplaatst te krijgen moet deze een opleiding hebben gevolgd en een geslaagde officiële zweetproef afleggen.

Indien een reeënbeheerder in één van de drie noordelijke provincies een verzoek om een nazoek doet bij één van de nazoekteams, dan zorgt deze ook indien hij zelf verhinderd is, dat er alsnog een nazoekteam komt, zodat de reeënbeheerder zelf niet meerdere telefoontjes moet doen en steeds het verhaal moet afsteken.

Verder hebben wij een "geheimhoudingsplicht". D.w.z. dat wij nooit tegen derden zullen vertellen wie een nazoek heeft laten doen. Wel evalueren wij als nazoekteam Noord Nederland met elkaar onze nazoekervaringen om van elkaar te leren.

Verder oefenen wij geregeld en organiseren wij de workshop "van Schot tot Bord".
Ook zijn enige van ons bereid om bij de verschillende WBE's mondeling tekst en uitleg te geven.

De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.